Jens Brouwers


Laureaat 2010


Gilbert De Bontridder Prijs

[ssba]

Jury Rapport

Juryleden

Ad Himmelreich
conservator Provincie Limburg

Toon Hezemans

Ils Huygens
curator, Brussel

Fransje Killaars
kunstenaar, Amsterdam

 

Jury Rapport

De Gilbert De Bontridderprijs 2010 wordt uitgereikt aan Jens Brouwers.

De manier waarop zijn werk scherp samenhangt met specifieke situaties in de openbare ruimte, was voor de jury direct duidelijk. Hij bereikt hiermee nu al een duidelijk handschrift dat wordt gekenmerkt door een uitgesproken, maar tegelijkertijd luchtig commentaar.

Er vindt door het werk een accentuering of eerder een articulatie plaats van de contextuele omstandigheden, waardoor een conceptuele gelaagdheid ontstaat die het gedrag van zijn publiek beïnvloedt. De verdienste van Jens Brouwers is dat hij dit met een grote eigenheid blijft doen en niet verzandt in allerlei hip, intellectueel gegoochel. In feite is zijn werk ook daar weer een commentaar op. Want keek het in grote getale bijeen gekomen kunstpubliek niet eigenlijk gewoon naar zichzelf, toen het de vogeltjeswand passeerde? Was het niet een commentaar op al het kunstgekwetter rondom de beoordeling van kunst en dus ook eindexamenkunst? Of was het gewoon een luchtig en leuk werk? Toegankelijk en helder geformuleerd in de ruimte. de beelden van Jens Brouwers beklijven gemakkelijk.

De juryleden was het project rondom het burgerinitiatief om Valkenburg het centrum van Europa te maken niet ontgaan. De grote professionaliteit waarmee Jens Brouwers het project niet alleen bedacht en onder de aandacht bracht bij de opdrachtgever maar ook de manier waarop hij de planning en de organisatie heeft begeleid en heeft laten uitvoeren, getuigen nu al van een grote professionaliteit die wijst in de richting van een uiterst eigentijdse en onafhankelijke kunstenaarspraktijk met een veelbelovende toekomst.

Fotogalerijmet dank aan 

Romy Finke