Nika Schmitt


Laureaat 2017


Gilbert De Bontridder Prijs

[ssba]

Nika Schmitt

Jury Rapport

Juryleden

Merete Røstad
Curator | Beeldend kunstenaar | Oslo, Berlijn

Huib Haye van der Werff
Curator | Beeldend kunstenaar | Coördinator artistiek programma Van Eyck

Frank Koolen
Beeldend kunstenaar | Hoofd opleiding Autonome Beeldende Kunst HKU

 

Jury Rapport

Shortlist
Linda Geurts
Renée Vleugels
Nika Schmitt

Winnaar
Nika Schmitt

Linda Geurts
“We kunnen naar de regenboog kijken en hem willen aanraken, maar als we dat zouden doen (stel dat het zou kunnen) dan zou de schoonheid en de aantrekkingskracht ervan wegvallen”. Het werk van Linda komt tot stand vanuit een geheel eigen fascinatie. Het heeft een uitgesproken efemere kwaliteit die gelijk opgaat met een menselijke, humoristische manier van denken.

Renée Vleugels
Renée toont een sterke presentatie van een intensief proces met een confronterende impact. Het roept allerlei referenties op met de kunstgeschiedenis en de geschiedenis van heiligenlevens. Het uiteindelijke resultaat is een uiterst persoonlijk inzicht in de motivatie om dingen te maken.

Nika Schmitt
Het werk van Nika Schmitt wordt als het meest coherent benoemd. Er is sprake van een body of work met een nu al indrukwekkende kwaliteit. Haar goed doordachte materiaalkeuze is opvallend.

Nika refereert, net als veel van de andere kandidaten, aan een binnenwereld (van de kunstenaar), maar ze slaagt er in zich ook te verhouden tot de aanwezigheid van een buitenwereld. Dat is de wereld waar wij allemaal deel van uit maken. Hierdoor maakt ze het publiek bewust van alledaagse situaties die algemeen ervaarbaar zijn, maar vervolgens op een subtiele manier worden uitvergroot, vertraagd of versneld.
Hoewel het werk uit eenzelfde conceptuele manier van werken voortkomt, zijn de dingen die ze toont telkens nieuw en reden tot een herbezinning op haar werk.

Fotogalerijmet dank aan 

Romy Finke