Nina Kuka


Laureaat 2013


Gilbert De Bontridder Prijs

[ssba]

Jury Rapport

Juryleden

Brigitte Franzen
directeur Ludwig Forum für internationale Kunst 
Aachen

Krist Gruijthuijsen
hoofd beeldende kunst Sandberginstituut en 
directeur Grazer Kunstverein, alumnus

Eleni Kamma
kunstenaar, Brussel 

 

Jury Rapport

De Gilbert De Bontridderprijs 2013 wordt uitgereikt aan Nina Kuka.

De grote diversiteit en kwaliteit van deze jonge groep kunstenaars maakte het voor de jury erg moeilijk om tot een besluit te komen. Met het oog op de theoretische reflectie binnen de praktijk werd er uiteindelijk gekozen voor het werk van Nina Kuka. De jury was onder de indruk van Kuka’s eigenzinnige taal waarbinnen artificiële constructies de natuurlijke werkelijkheid wordt onderzocht en bevraagd.

Haar “schermen” zijn van grote sculpturale kwaliteit waarbij de projectie zelf fungeert als generator voor fenomenologische percepties. De geprojecteerde afbeeldingen zijn portretten van natuurlijke omgevingen waarbij de camera, via een besturingssysteem, de proporties en schaal van de omgeving bespeelt. Het gaat Kuka dus ook om de notie van perceptie en niet direct om de afbeelding. Waarbij haar “schermen” een zelfreflectieve kwaliteit hebben, zijn haar korte video’s eerder directe ervaringen van gemanipuleerde landschappen.

Alhoewel Nina Kuka de kracht heeft spannende en verwonderende beelden te creëren, wil de jury haar toch behoeden niet te snel in een ‘gimmick’ te vervallen. Daarvoor is een kritische selectie binnen de productie van groot belang. Nina Kuka is een veelbelovend talent en de jury is er dan ook van overtuigd dat zij door middel van deze prijs, de mogelijkheid krijgt de potentie van haar praktijk uit te diepen.

Fotogalerijmet dank aan 

Romy Finke